Συστατικά

Επιλέξτε ένα συστατικό

Στις μέρες μας, οι ανάγκες των ατόμων για κάλυψη των θρεπτικών συστατικών είναι ολοένα και μεγαλύτερες είτε λόγω των αυξημένων καθημερινών απαιτήσεων και του καθημερινού στρες είτε λόγω των επιβαρυμένων περιβαλλοντικών συνθηκών. Έτσι λοιπόν, πολλές φορές πέρα από ένα ισσοροπημένο διαιτολόγιο χρειάζεται και περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής. Για αυτό λοιπόν τα συμπληρώματα διατροφής τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνονται ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό ενώ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων.

Τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή, σε μορφή δηλαδή κάψουλας ή ταμπλέτας, σε μορφή σκόνης, σε υγρή μορφή και καταναλώνονται καθημερινά δίνοντας στον οργανισμό τα ωφέλιμα στοιχεία χωρίς ωστόσο να υποκαθιστούν το καθιερωμένο γεύμα.

Τα συμπληρώματα διατροφής απευθύνονται στις περισσότερες ομάδες ατόμων όπως αθλητές, ηλικιωμένους, γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία και την εμμηνόπαυση, καπνιστές, φυτοφάγοι, παιδιά, άτομα που στοχεύουν στην απώλεια του βάρους τους αλλά και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι βιταμίνες, μέταλλα-ιχνοστοιχεία, βότανα, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και άλλα.

Αμινοξέα

Τα αμινοξέα είναι βασικά δομικά συστατικά της πρωτεΐνης και χωρίζονται σε απαραίτητα και μη, ανάλογα με τη δυνατότητα σύνθεσης τους από τον ίδιο μας τον οργανισμό ή την ανάγκη πρόσληψης τους από την τροφή. Είναι ωστόσο ομάδες ατόμων που ακόμη και η διατροφή δεν μπορεί πάντα να τους καλύψει πλήρως όπως χορτοφάγοι, αθλητές κ.ά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αμινοξύ είναι μοναδικό και έχει τον δικό του ρόλο και εκτός από τροφή για τους μυς αποτελούν απαραίτητα συστατικά για τη σύνθεση κολλαγόνου, αυξητικής ορμόνης, επούλωση πληγών, νευροδιαβιβάσεις, υγιή μαλλιά, νύχια και πολλά άλλα.

Γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ - GABA

Τα αμινοξέα είναι βασικά δομικά συστατικά της πρωτεΐνης και χωρίζονται σε απαραίτητα και μη, ανάλογα με τη δυνατότητα σύνθεσης τους από τον ίδιο μας τον οργανισμό ή την ανάγκη πρόσληψης τους από την τροφή.

Είναι ωστόσο ομάδες ατόμων που ακόμη και η διατροφή δεν μπορεί πάντα να τους καλύψει πλήρως όπως χορτοφάγοι, αθλητές κ.ά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αμινοξύ είναι μοναδικό και έχει τον δικό του ρόλο και εκτός από τροφή για τους μυς αποτελούν απαραίτητα συστατικά για τη σύνθεση κολλαγόνου, αυξητικής ορμόνης, επούλωση πληγών, νευροδιαβιβάσεις, υγιή μαλλιά, νύχια και πολλά άλλα.

L-Αργινίνη - L-Arginine
L-Καρνιτίνη - L-Carnitine
L-Κυστεΐνη - L-Cysteine
L-Μεθειονίνη - L-Methionine

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν από βλάβες που προκαλούνται από επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες πίστευεται σύμφωνα με πολλές έρευνες ότι είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, γήρανση του δέρματος, παθήσεις που σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία όπως η αθηροσκλήρυνση και άλλα. Πέρα από τις βιταμίνες και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι από τη φύση τους αντιοξειδωτικά υπάρχουν και διάφορα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φυτά και παρουσιάζουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πολύ καλες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί, το τσάι και άλλα. Πολλές φορές βέβαια δεν είναι εύκολο να λαμβάνει κανείς τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό του καθώς θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από τα τρόφιμα αυτά άρα θα πρέπει να στρέφεται στην παράλληλη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής που τα περιέχουν σε συγκεκριμένες ποσότητες. Για την κατανόηση μάλιστα της σημασίας των αντιοξειδωτικών υπάρχουν και οι δείκτες ORAC οι οποίοι μας επιτρέπουν να υπολογίζουμε την ποσότητα των αντιοξειδωτικών που καταναλώνουμε ημερησίως αποφεύγοντας έτσι την οξείδωση του οργανισμού μας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ημερησίως θα πρέπει να καταναλώνει κανείς περίπου 3000-5000 ORAC.

Άλφα λιποϊκό οξύ - Alpha Lipoic Acid
Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι ένα φυσικό δισουλφίδιο το οποίο διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι δρα προστατευτικά σε ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τον μεταβολισμό όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η υπερομοκυστεϊναιμία και η υπέρταση.

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η συμπληρωματική λήψη άλφα λιποϊκού οξέος για 4 εβδομάδες ήταν επαρκής για να βελτιώσει την ενδοθηλιακή λειτουργία σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. To άλφα λιποϊκό οξύ υπάρχει σε κάποιες τροφές όπως το κρέας, το σιτάρι και τη μαγιά μπύρας και συντίθεται και σε μικρές δόσεις από τον ίδιο μας τον οργανισμό.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι το άλφα λιποϊκό οξύ έχει την ικανότητα να μεγιστοποιεί την δράση κάποιων πολύ ισχυρών αντιοξειδωτικών όπως το Q10, τη γλουταθειόνη και το SOD, αλλά και να αναγεννά άλλα αντιοξειδωτικά όπως τη βιταμίνη C και Ε.

Ασταξανθίνη - Astaxanthin
Βιοφλαβονοειδή - Bioflavonoids
L-Καρνοσίνη - L-Carnosine
Κουερσετίνη - Quercetin
Κουκούτσια σταφυλιού - Grape Seed
Ολιγομερείς προκυανιδίνες - OPC
Πολυφαινόλες - Polyphenols
Πολυφαινόλες - Polyphenols
Ρουτίνη - Rutin

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις απαραίτητες για τη διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού οι οποίες ανάλογα με τη δομή και τη λειτουργία τους χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στις λυποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Στις λυποδιαλυτές βιταμίνες ανήκουν η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1-θειαμίνη, Β2-ριβοφλαβίνη, Β3-νιασίνη, Β5-παντοθενικό οξύ, Β6-πυριδοξύνη και Β12-κυανοκοβαλαμίνη). Ενώ ανάμεσα στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες συμπεριλαμβάνονται η βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.

Βιοτίνη - Biotin

Η βιοτίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β7 είναι σημαντική για το σχηματισμό νέων κυττάρων του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, αλλά και στις μεταβολικές αντιδράσεις αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο. Μια ανεπάρκεια της βιοτίνης είναι ιδιαίτερα εμφανής από τις κηλίδες του δέρματος, τα εύθραυστα νύχια και τα μαλλιά με ψαλίδα.

Σχηματίζει νέα κύτταρα του δέρματος και των μαλλιών - Δυναμώνει τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα - Ενισχύει τον συνδετικό ιστό

Βιταμίνη A - Vitamin A
Βιταμίνη B-1 Θειαμίνη - Vitamin B-1
Βιταμίνη B-2 Ριβοφλαβίνη - Vitamin B-2
Βιταμίνη B-3 Νιασίνη - Vitamin B-3
Βιταμίνη B-5 Παντοθενικό οξύ - Vitamin B-5
Βιταμίνη B-6 Πυριδοξίνη - Vitamin B-6
Βιταμίνη B-12 Κοβαλαμίνη - Vitamin B-12
Βιταμίνη C - Vitamin C
Βιταμίνη D - Vitamin D
Βιταμίνη Ε - Vitamin E
Βιταμίνη K - Vitamin K
Ινοσιτόλη - Inositol
Φολικό οξύ - Folic acid
Χολίνη - Choline

Βότανα

Τα βότανα έχουν κερδίσει την προσοχή μας από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Πλήθος πολύτιμων συστατικών εμπεριέχονται σε αυτά τα θαυματουργά φυτά που απλόχερα μας έχει χαρίσει η μητέρα φύση. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάθε σπίτι για διάφορους σκοπούς όπως κρυολόγημα, αποτοξίνωση, κόπωση, ακόμη και στη θεραπεία κάποιων ασθενειών. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον και από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που έχουν χρησιμοποιήσει τα συστατικά τους στη παραγωγή διαφόρων φαρμάκων.

Άγριο Σκόρδο - Wild Garlic

Το άγριο σκόρδο (Allium ursinum) ανήκει στην οικογένεια των λειριιδών (Liliaceae) και αναπτύσσεται σε διάφορα μέρη. Είναι πιο ισχυρό σε αντίθεση με το ήρεμο σκόρδο και περιέχει περισσότερα μέταλλα. Περιέχει τη θειούχο ένωση αλιίνη η οποία μετατρέπεται σε αλλισίνη και αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό δρώντας ενάντια στα βακτήρια και τους μύκητες όπως στον Candida albicans.

Επίσης μειώνει τη χοληστερίνη και την υπέρταση, είναι αντιθρομβωτικό και προστατεύει τα αγγεία από αθηρωματική πλάκα προλαμβάνοντας έτσι από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Άλλες ιδιότητες του είναι ότι αποτελεί πεπτικό βοήθημα και τονωτικό της όρεξης. Συστατικά που περιέχονται στο άγριο σκόρδο είναι επίσης και αιθέρια έλαια, φαινόλες, μέταλλα όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Α, C κ.ά..

Αρκτοστάφυλος - Uva Ursi
Ιερός βασιλικός - Holy basil
Κανέλα - Cinnamon
Κουρκουμάς - Turmeric
Μαϊντανός - Parsley
Μποζουέλια - Boswellia
Πιπερόριζα - Ginger
Πράσινο τσάϊ - Green Tea
Ταραξάκο - Dandelion

Διάφορα Συστατικά

Κόκκινο ρύζι

Η κόκκινη μαγιά χρησιμοποιείται στην Κίνα από τα αρχαία χρόνια ως φάρμακο για την καρδιά. Παρασκευάζεται από την ζύμωση άσπρου ρυζιού με την ποικιλία κόκκινης μαγιάς Monascus Purpureus.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μειώνει σημαντικά τη χοληστερίνη καθώς επίσης τα τριγλυκερίδια και κατ επέκταση τις καρδιακές παθήσεις. Συγκεκριμένα ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας προχώρησαν σε μια μελέτη 8 εβδομάδων όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν συμπλήρωμα μαγιάς κόκκινου ρυζιού και κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης κατά περίπου 17%, την LDL χοληστερόλη κατά 22%, ενώ η HDL χοληστερόλη δεν σημείωσε καμία αλλαγή.

Η ιδιότητα αυτή του κόκκινου ρυζιού προέρχεται κυρίως από την ουσία μονακολίνη-Κ, γνωστή και ως λοβαστατίνη που συναντάται στο φάρμακο Mevacor κατά της χοληστερίνης, η οποία αναστέλλει την HMG-CoA αναγωγάση, ενός ενζύμου που βρίσκεται στο συκώτι και είναι υπεύθυνο για την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης.

Κολλοειδής άργυρος
Κολοκυθόσπορος - Pumpkin Seed
Λεκιθίνη - Lecithin
Πικρό πεπόνι - Bitter melon
Πίτουρο ρυζιού - Rice Bran
Στέβια - Stevia
Φύκια θαλάσσης - Kelp
Βρομελίνη - Bromelain

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο ανήκει στις πρωτεΐνες και ανευρίσκεται σε όλους τους συνδετικούς ιστούς όπως αρθρώσεις, τένοντες και δέρμα. Υπάρχουν πολλά είδη κολλαγόνου, ωστόσο οι βασικοί τύποι είναι το κολλαγόνο τύπου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Το κολλαγόνο τύπου Ι και ΙΙΙ το συναντάμε κυρίως στο δέρμα, στα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες, τα αγγεία και τα οστά. Το κολλαγόνο τύπου ΙΙ από την άλλη κυρίως στους χόνδρους των αρθρώσεων. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την ευλυγισία και τη δομική ακεραιότητα όλων αυτών των ιστών. Δυστυχώς όμως με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται η ενδογενής παραγωγή κολλαγόνου καθώς και κάποιοι παράγοντες όπως η ακτινοβολία, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η σωματική κούραση, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα επιβαρύνουν όλους αυτούς τους ιστούς και έτσι επέρχεται η φθορά τους με συνέπεια να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών προβλημάτων, αρθρίτιδας αλλά και αλλοίωσης του δέρματος με την εμφάνιση κυτταρίτιδας, πρώτων ρυτίδων, ευθραύστων νυχιών κ.ά.

Λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα τις περισσότερες φορές κρίνονται απαραίτητα για τον οργανισμό όπως στην περίπτωση των Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων αφού ο οργανισμός δε μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και μπορεί να τα λάβει μόνο μέσω της διατροφής και των ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής. Σε διατροφικό επίπεδο, τα συναντάμε κυρίως σε λάδια, σε ξηρούς καρπούς, σε σπόρους, λιπαρά ψάρια και αλλού. Οι θετικές δράσεις των λιπαρών οξέων στον οργανισμό ποικίλουν αφού πέρα από το γεγονός ότι βοηθάνε στο σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, λειτουργούν βοηθητικά στις αρθρώσεις, συμβάλλουν στη εξισσορόπηση της αρτηριακής πίεσης, συμμετέχουν στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς προστατεύοντάς την από τις διάφορες παθήσεις, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη και διαφόρων τύπων καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συμβολή των λιπαρών οξέων στην καρδιακή προστασία, λειτουργούν θετικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και αποτρέπουν την αρτηριοσκλήρωση. Ωστόσο, πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι η ευεργετική δράση των λιπαρών οξέων επεκτείνεται και στο νευρικό σύστημα αλλά και στην εξωτερική εμφάνιση στα μαλλιά δηλαδή τα νύχια και το δέρμα.

Λάδι κρίλ - Krill Oil
To Κριλ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη γαρίδα και βρίσκεται κυρίως στην Ανταρκτική. είναι συγγενής με τη γαρίδα. Έχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης και περιέχουν περισσότερο από 30% εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ, C: 20: 5) και δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA, C: 22: 6), καθώς και ασταξανθίνη (προβιταμίνη Ε) σε συγκεντρώσεις του 200 - 400 ppm. Εκτός αυτού, έχει φανεί ότι το krill περιέχει μεγάλη ποσότητα σε φωσφολιπίδια, φλαβονοειδή, βιταμίνη Α, α-λινολενικό οξύ (ALA), αστακίνης και άλλα θρεπτικά συστατικά ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Έρευνες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα ενώ είναι άξιο σύγκρισης με τα φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση των λιπιδίων. Έχει λοιπόν αποδειχθεί ότι το krill oil μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της LDL ‘κακής’ χοληστερόλης, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της HDL ‘καλής’ χοληστερόλης. Ένα μεγάλο μέρος των ευρημάτων επίσης έδειξε ότι τα EPA και DHA μπορεί συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης στο αίμα. Εφόσον λοιπόν το λάδι του krill φαίνεται να μειώνει σημαντικά τους βλαβερούς αυτούς, δείχνει να έχει και αρνητική σχέση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος.

Επίσης, τα ιχθυέλαιο από το krill δείχνουν να έχουν αντιοξειδωτική δράση, αντικαρκινικά δηλαδή αποτελέσματα στα ανθρώπινα κύτταρα. Στην αναστολή αυτή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων όπως σε καταστάσεις καρκίνου του μαστού, του παχέως εντέρου, του προστάτη κ.α. κύρια δράση φαίνεται να έχουν τα EPA, DHA, ALA και τα σφιγγολιπίδια.

Ακόμα, μια πολύ σημαντική δράση του krill στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην διατήρηση της μνήμης.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί το σημαντικό όφελος των ιχθυελαίων στη μείωση των φλεγμονών.

Ωμέγα-3 Λιπαρά οξέα - Omega-3

Λιποτροπικά

Ο όρος «λιποτροπικά» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθάνε να αυξηθεί έντονα ο μεταβολισμός των λιπών και η δαπάνη ενέργειας, εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους, αυξάνουν την απώλεια βάρους και την οξείδωση των λιπών κατά τη διάρκεια της άσκησης ενώ μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες προσαρμογές που προάγουν το μεταβολισμό του λίπους. Συχνά, αυτού του είδους τα συμπληρώματα περιέχουν ένα ή περισσότερα συστατικά όπου το κάθε συστατικό μπορεί να είναι αποτελεσματικό βάση κάποιου προτεινόμενου μηχανισμού δράσης. Ο κατάλογος των συμπληρωμάτων που αυξάνουν ή βελτιώνουν το μεταβολισμό είναι μεγάλος. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή λιποτροπικά συμπληρώματα συγκαταλέγονται η καφεΐνη, η καρνιτίνη, το πράσινο τσάι, το χρώμιο, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), το περίφημο μούρο acai berry, φύκια όπως το kelp, οι κετόνες raspberry και πολλά άλλα.

Πράσινος καφές - Green Coffee

O πράσινος καφές δεν είναι κάτι άλλο από τον καφέ που πίνουμε πριν το καβούρδισμα, ο οποίος δεν μπορεί να καταναλωθεί σαν ρόφημα γιατί δεν έχει καλή γεύση. Όμως το εκχύλισμα του είναι εξαιρετικό προϊόν στην απώλεια βάρους και λίπους.

Όλα ξεκίνησαν στο πανεπιστήμιο του Scranton όπου 16 υπέρβαρα προς παχύσαρκα άτομα κατανάλωναν για 22 εβδομάδες εκχύλισμα πράσινου καφέ χωρίς να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Οι συμμετέχοντες είχανε χάσει 10% του συνολικού τους βάρους και το 16% ήταν σωματικό λίπος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς τον βαθμό δυσκολίας στην απώλεια κιλών από λίπος. Την ιδιότητα του αυτή την χρωστάει στο χλωρογενικό οξύ, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει το σάκχαρο και τον μεταβολισμό του.

Συγκεκριμένα επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα, κατά συνέπεια επιβραδύνεται και η απορρόφηση του λίπους, με αποτέλεσμα την καύση του ήδη αποθηκευμένου λίπους.

Μαννόζη

Η μαννόζη είναι ένας απλός δισακχαρίτης που υπάρχει στην φύση σε πολλά φυτά. Αν και ανήκει στα σάκχαρα μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς, διότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της δεν περνάει τελικά στη κυκλοφορία του αίματος. Η μαννόζη είναι υδατοδιαλυτή και έχει την ιδιότητα να περνά μέσα από το ανθρώπινο σώμα χωρίς να αποσυντίθεται πλήρως και ως εκ τούτου να αποβάλλεται μέσω των ούρων. Στον δρόμο της συμπαρασύρει στο μόριό της βακτήρια και μολυσματικά του ουροποιητικού, τα οποία προσκολλώνται πάνω της και τα αποβάλλει μαζί της. Εξαιρετικά αποτελεσματικός είναι ο τρόπος και ο βαθμός δέσμευσης των στελεχών του Ε.Coli από το μόριο της μαννόζης. Ο αποκλεισμός αυτός επιταχύνει και ολοκληρώνει την καταστροφή των παθογόνων. Με αλλά λόγια, αντίθετα από τα αντιβιοτικά, η μαννόζη δεν σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά βοηθά στην απομάκρυνσή τους.

Μέταλλα

Τα μέταλλα είναι μια κατηγορία χημικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού ενώ η ανεπάρκεια τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα μέταλλα ρυθμίζουν τη δράση πολλών ενζύμων, συνεισφέρουν στη διατήρηση της οξεοβασικής ισσοροπίας και της οσμωτικής πίεσης, συμμετέχουν στις διάφορες διεργασίες του μεταβολισμού, βοηθάνε τη λειτουργία των μυών και των νεύρων κ.α. Χαρακτηριστικά μέταλλα είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, το νάτριο, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και άλλα.

Ασβέστιο - Calcium

Το ασβέστιο είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες στην ανθρώπινο οργανισμό. Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα με το 99% να βρίσκεται στα δόντια και τα οστά. Μόνο το 1% βρίσκεται στον ορό. Τα επίπεδα ασβεστίου στο οργανισμό θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να βρίσκονται εντός του φυσιολογικού εύρους. Ο μεταβολισμός του ασβεστίου περιλαμβάνει κι άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, της βιταμίνης D και του φωσφόρου. Ο σχηματισμός των οστών και η συντήρηση τους είναι μια συνεχής διαδικασία, γι’ αυτό και θα πρέπει τα οστά να διατηρούνται γερά από την παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή και να παρέχεται η σταθερή οστική μάζα κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, η συνολική πρόσληψη ασβεστίου θα πρέπει να είναι 1.000-1.200 mg ασβεστίου ημερησίως, το ποσό αυτό θεωρείται αναγκαίο και είναι επαρκές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων. Η συμπλήρωση του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί με δίαιτα, κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, ή τυρί) ή δισκία που περιέχουν ασβέστιο. Διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου προτιμάται σε 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως. Εάν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διατροφής, είναι απαραίτητη η πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής. Εάν ένα άτομο για παράδειγμα καταναλώνει 1-2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, τότε η συμβουλή είναι να προσθέσει άλλες 1-2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως ή 500 mg συμπληρωμάτων ασβεστίου. Εάν ένα άτομο δεν καταναλώνει καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα, η συμπλήρωση των 1000 mg ασβεστίου είναι απαραίτητη.

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας σε ηλικιωμένα άτομα. Ως εκ τούτου, τα συμπληρώματα ασβεστίου συνιστάται γενικά σε άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανεπαρκούς διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου ή οστεοπόρωση, ανεξάρτητα από την ηλικία, προκειμένου να αποτραπεί η υποβάθμιση της αντοχής των οστών.

Η έρευνα ωστόσο, έχει δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων, οστεοπόρωσης, μπορεί να έχει και σημαντικά ωφέλη στη μείωση της εμφάνισης του διαβήτη. Οι διατροφικές απαιτήσεις του ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών διαφέρουν ελαφρώς σε όλο τον κόσμο.

Βόριο - Boron
Μαγγάνιο - Manganese
Μαγνήσιο - Magnesium
Οξείδιο του μαγνησίου - Magnesium Oxide
Πυρίτιο - Silicon
Σίδηρος - Iron
Χαλκός - Copper
Χρώμιο - Chromium
Ψευδάργυρος - Zinc

Πρωτόγαλα - Colostrum

Το πρωτόγαλα αποτελεί το πρώτο γάλα των θηλαστικών που παράγεται από το μαστό για το νεογέννητο 24-36 ώρες μετά τη γέννα. Δεν υπάρχει στη φύση άλλο προϊόν τόσο πλήρες και ισορροπημένο όσο αυτό, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό μας. Από τα πιο βασικά συστατικά που περιέχονται στο πρωτόγαλα είναι τα πολυπεπτίδια πλούσια σε προλίνη (PRP’S), οι αυξητικοί παράγοντες και οι ανοσοσφαιρίνες. Τα πολυπεπτίδια πλούσια σε προλίνη είναι μεταξύ άλλων οι ενδορφίνες, η λακτοφερίνη και οι ιντερλευκίνες που διεγείρουν την λειτουργία των λεμφαδένων και ασκούν επίδραση στην ενίσχυση και σταθεροποίηση του ανοσοποιητικού ενώ οι αυξητικοί παράγοντες βοηθούν στην ενίσχυση των κυττάρων των μυών, των οστών, τον χόνδρων και των τενόντων, αλλά συμβάλλουν θετικά και στη τόνωση του ανοσοποιητικού. Οι ανοσοσφαιρίνες από την άλλη διασφαλίζουν μια άμεση τόνωση του ανοσοποιητικού ακόμα και στους πιο εξασθενημένους οργανισμούς, εφόσον προσφέρουν αντιμικροβιακή προστασία. Άλλα συστατικά που περιέχονται στο πρωτόγαλα είναι βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και λιπαρά οξέα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, φώσφορος αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και Ε και φωσφολιπίδια, που εξασφαλίζουν τον μεταβολισμό των τροφών, το σχηματισμό του αίματος και τη νευρομυική και εγκεφαλική λειτουργία. Πολύ καλή επιλογή για άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό, αίσθημα κόπωσης, αντιοξειδωτική προστασία αλλά και ως τονωτικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Να σημειωθεί ότι το αγελαδινό γάλα είναι απόλυτα συμβατό και εύπεπτο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σερραπεπτάση - Serrapeptase

H σερραπεπτιδάση είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη μείωση της φλεγμονής και παράγεται από στελέχη βακτηρίων του γένους Serratia. Το ένζυμο αυτό βρέθηκε αρχικά σε μεταξοσκώληκες και έχει την ικανότητα να επιζεί στον πεπτικό σωλήνα και να παραμένει ενεργό διαμέσου της κυκλοφορίας σε όλο το σώμα, γεγονός που μεγιστοποιεί τα θεραπευτικά της αποτελέσματα. Το ένζυμο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες ειδικότητες, όπως χειρουργική, ορθοπεδική, ωτορινολαρυγγολογία, γυναικολογία και οδοντιατρική για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και την αποτελεσματικότητά του απέναντι στα οιδήματα. Η χρήση των ενζύμων, όπως θρυψίνη, χυμοθρυψίνη, βρομελαϊνη ως αντι-φλεγμονώδη παράγοντες τέθηκε σε πράξη αφού παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 στις ΗΠΑ ότι η παρεντερική θρυψίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση φλεγμονών μετά από εγχειρήσεις, μετά από τραύματα, καθώς και φλεγμονές που οφείλεται σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδη κολίτιδα, και η άτυπη ιογενή πνευμονία. Στην συνέχεια, ήρθε στο προσκήνιο η σερραπεπτιδάση. Έγινε για πρώτη φορά το γνωστή 1960 στην Ιαπωνία λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και 1990 έρευνα έδειξε που διεξήχθε στην Ευρώπη και την Ιαπωνία υποστήριξε ότι η σερραπεπτιδάση ήταν το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της φλεγμονής μεταξύ όλων των άλλων ενζύμων. Η χρήση της λοιπόν γίνεται για σχεδόν 40 χρόνια στην Ιαπωνία και την Ευρώπη για τον πόνο και τη φλεγμονή που οφείλεται σε αρθρίτιδα, τραύμα, χειρουργική επέμβαση, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και επώδυνη διόγκωση των μαστών. Εκτός από την αντιφλεγμονώδη δράση της, η σερρπαπετιδάση φαίνεται να έχει αναλγητικές και αντιαθηροσκληρωτικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η βασική της δράση είναι η δυνατότητά της να κατατρώει κυριολεκτικά τους μη ζωντανούς και μη ζωτικούς σχηματισμούς μέσα στο σώμα μας - πχ: τους θρόμβους, την αρτηριακή πλάκα, το λίπος στην κυκλοφορία του αίματος, τις υδατικές κύστεις, τις λιπώδεις κύστεις, την βλέννα, τα πήγματα, τα προϊόντα απόπτωσης των κυττάρων.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινοπρωτεϊνη και ανευρίσκεται όπως και το κολλαγόνο σε όλους τους συνδετικούς ιστούς με κύριο ρόλο της την ενυδάτωση τους και την προστασία τους από κραδασμούς λόγω της λιπαντικής του ιδιότητας. To θαυμαστό με το υαλουρονικό οξύ είναι ότι συγκρατεί πολύ μεγάλα ποσά νερού στο μόριο του και έτσι όργανα όπως τα μάτια είναι πάντα ενυδατωμένα και υγιή. Όπως όμως ισχύει και με το κολλαγόνο, έτσι και το υαλουρονικό μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και έτσι ξεκινάνε τα πρώτα προβλήματα.

Υπερτροφές

Ως υπερτροφές ορίζονται όλες αυτές οι τροφές που η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μας σε όλα αυτά τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πολυβιταμίνες της φύσης! Οι υπερτροφές γίνανε γνωστές από τα αρχαία ακόμη χρόνια, όπου τις κατανάλωναν κάποιοι πολιτισμοί και είχαν είτε αυξημένο προσδόκιμο ζωής είτε παράδοξα αυξημένα επίπεδα ενέργειας και επιβεβαιώθηκαν σήμερα από σειρά μελετών για τις εκπληκτικές ιδιότητες τους και τα πολυάριθμα συστατικά τους. Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, καροτενοειδή, κερσετίνη, προανθοκυανιδίνες, λυκοπένιο, Q10, λυκοπένιο, ω3 λιπαρά οξέα είναι λίγα μόνο από τα συστατικά που εμπεριέχονται στις υπερτροφές, θωρακίζοντας την άμυνα του οργανισμού μας και διατηρώντας μας νέους και υγιής για πολλά χρόνια!

Άγριο τριαντάφυλλο - Rose Hip

Το άγριο τριαντάφυλλο αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, 50% περισσότερη σε αντίθεση με το πορτοκάλι, και έτσι χρησιμοποιείται συχνά για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, πρόληψη και θεραπεία ιώσεων, αλλά και για την υποστήριξη παραγωγής κολλαγόνου. Μεταξύ των πολύτιμων συστατικών του άγριου τριαντάφυλλου είναι και τα καροτενοειδή, οι κατεχίνες και οι πολυφαινόλες, τα οποία του προσδίδουν αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά και καλή επιλογή στην πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Διεθνώς αναγνωρισμένο για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, το εκχύλισμα του άγριου τριαντάφυλλου έχει την ιδιότητα να ελαττώνει την CRP και την ΤΚΕ. Έρευνες και δοκιμές σε κλινικό επίπεδο έδειξαν ότι η χρήση του ελαττώνει τον πόνο, μειώνει την φλεγμονή και βελτιώνει την κινητικότητα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Είναι ασφαλές σε μακροχρόνια θεραπεία, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η συνεργία του με το κολλαγόνο τύπου ΙΙ είναι εξαιρετική και επιτείνει την δράση του κολλαγόνου για ακόμη γρηγορότερη αποκατάσταση των προβλημάτων που συνδέονται με τις αρθρώσεις. Ακόμη, πρέπει να αναφέρουμε ότι το εκχύλισμα της άγριας τριανταφυλλιάς αποβάλλει τις συσσωρεύσεις του ουρικού οξέως βοηθώντας έτσι στην ουρική αρθρίτιδα και σε ρευματικούς πόνους.

Ακάι - Acai Berry
Ασερόλα - Acerola
Γκότζι - Goji Berry
Κακάο - Cacao
Κράνμπερι - Cranberry
Μορίνγκα - Moringa
Μπλέ Μούρο - Blueberry
Μύρτιλλος - Bilberry
Χλωρέλλα - Chlorella

Έχουμε προσεκτικά επιλέξει και σχεδιάσει κάθε ένα προϊόν χωριστά για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, να είναι αποτελεσματικό, εγγυημένης ποιότητας και προσιτό.

Follow Us